BLOMSTRINGSTID: juli til september
FORGIFTNING:
Det giftige stof i Brandbægeren er pyrrolizin-alkaloid.
SYMPTOMER PÅ AKUT FORGIFTNING:
Hesten sveder, puster, får en usikker gang, mister orienteringsevnen og går i chok. Der kræves behandling hurtigst muligt.
Den letale dosis, altså den dosis hesten skal spise for at der opstår et akut dødeligt tilfælde, er omkring 5 % af sin kropsvægt.
SYMPTOMER PÅ KRONISK FORGIFTNING:
Vandrer hvileløst rundt, taber sig, trykker hovedet mod væggen eller jorden.
Indtagelse over en længere periode kan give kroniske skader i form af leverskader, som efterfølgende kan forårsage andre sygdomme eller skader og kan medføre aflivning af hesten.
Hvis hesten fx indtager 50-100 gram om dagen over en periode på 6-8 uger, vil forgiftningssymptomerne kunne blive fremkaldt.
BEHANDLING:
Kontakt dyrlægen ved mistanke om forgiftning.
Afhængigt af forgiftningsgraden, vil der blive givet en symptomatisk behandling, hvilket vil sige, at der gives midler rettet mod sygdommens symptomer og ikke sygdommens årsag.
Placering:
Brandbægeren kan findes flere forskellige steder i landet, blandt andet i vejkanter, på græsmarker, i sandede jord, i grøfter og langs skovbryn.
Både engbrandbægeren og vårbrandbægeren er giftige for hest, det gælder både de friske og dem som er tørrede, hvormed det sidste udgør en større risiko for hestene, da den bitre smag forsvinder når planten tørrer og hesten derfor ikke registrerer og sorterer dem fra.
Den spredes ved hjælp af frø og der anbefales hverken slåning eller optrækning af den. Slåning kan stimulere væksten af sideskud og forlænge plantens levetid. Derudover øges chancen for forgiftning ved græsning, når de slåede planter tørrer, samt at planten vil vokse op på ny, hvis ikke alle rødder kommer op fra jorden ved optrækning.
Man har lavet forsøg med afbrænding af planten, hvor ukrudtsbrænderen var højt fra terrænet (omkring 30-40 cm), hvilket har vist sig at være effektiv på afgræsset arealer og de mindre og bredbladede planter ikke blev beskadiget af det.
Skriv et svar